ο αρχοντας των μυγων

Σε μια αρχαία γλώσσα της Μέσης Ανατολής η φράση Μπαλ Ζεμπάμ (Baal zebub) σημαίνει ο Αρχοντας των Μυγών και παραπέμπει στο Σατανά.
Η αθώα τούτη φράση την οποία διάλεξε ο Γκόλντινγκ ως τίτλο της ιστορίας του (που δεν έχει καμιά σχέση με μύγες) κωδικοποιεί την ουσία της σκέψης του: το κακό υπάρχει παντού μέσα στην φύση, ακόμη και στην πιο αθώα εκδοχή της.
Και όταν γίνεις μέλος μιας αγέλης είσαι ικανός για τα πάντα. Επιτίθεσαι και στο είδος σου. Βαθιά μέσα στο ανθρώπινο είδος υπάρχει μόνον σκοτάδι.

Το βιβλιο ειναι του Γουιλιαμ Γκολτινγκ (1,70 ευρω στην πολιτεια )και με ενθουσιασε που το διαβασα το καλοκαιρι

Μια ομάδα παιδιών, διαφεύγουν από μια επικείμενη καταστροφή που απειλεί το Λονδίνο.
Όμως το αεροπλάνο προσγειώνεται αναγκαστικά σε ένα έρημο τροπικό νησί.
Τα παιδιά προσπαθούν να επιβιώσουν, απολαμβάνοντας στην αρχή την πρωτόγνωρη περιπέτεια.
Βαθμιαία όμως αρχίζουν να διαχωρίζονται και να συγκρούονται μεταξύ τους.
Τα πιο πολιτισμένα παιδιά της ανώτερης τάξης εκπίπτουν πρώτα σε ομάδα κυνηγών των άλλων, πιο ανέτοιμων και αδύναμων παιδιών, που μεταβάλλονται σε βασανιζόμενους σκλάβους τους.
Η μικρή κοινωνία των παιδιών εκφυλίζεται συνεχώς και μεταβάλλεται σε αγέλη αγρίων, με τους σκοτεινούς τρόμους, την τοτεμική λατρεία ενός μυστηριώδους θεού, την σκληρή βία, τελικά τον αναίτιο φόνο.

Ο Πητερ Μπρούκ γύρισε την ταινία το 1963 με παιδιά ερασιτέχνες και με σχεδόν ντοκιμαντερίστικο ύφος έπλασε αυτόν τον απαισιόδοξο κινηματογραφικό μύθο.flies

Advertisements