μουντζουρης

Διασχίζοντας τις πλαγιές του Πηλίου περνώντας από χαράδρες, μίνι τούνελ και γεφύρια, με πανοραμική θέα στη θάλασσα του Παγασητικού

Τέσσερις σταθμοί στη μαγευτική διαδρομή

1/Ανω Λεχώνια

Αφετηρία του Μουντζούρη (ο οποίος ονομάστηκε έτσι λόγω της κάπνας που έβγαζε κάποτε η ατμομηχανή του) είναι τα Ανω Λεχώνια που απέχουν περίπου 12 χλμ. από τον Βόλο.

Από τα πρώτα μέτρα της διαδρομής οι επιβάτες ξεμυτίζουν από τα παράθυρα για να απολαύσουν καλύτερα το τοπίο. Χρειάζεται προσοχή όμως γιατί καραδοκούν… χαστούκια από τα κλαδιά που γλείφουν το τρένο αλλά και από τους απόκρημνους βράχους στις χαράδρες. Είπαμε: είναι από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο! Σύντομα η πανοραμική θέα στη θάλασσα του Παγασητικού κλέβει το ενδιαφέρον των επιβατών.

2/Ανω Γατζέα

Σχεδόν μισή ώρα μετά την αναχώρηση γίνεται η πρώτη στάση στην Ανω Γατζέα οπου υπαρχει το Μουσειο ελιας και λαδιου Το μουσείο στεγάζεται σε ένα πέτρινο, παραδοσιακό κτίριο του 1924. Στο ισόγειο εκτίθενται αντικείμενα που βρέθηκαν στον χώρο όπου λειτουργούσε βιοτεχνία διαλογής, επεξεργασίας και παραγωγής ελαιών. Ξεχωρίζουν οι εντυπωσιακές κάδες (τεράστια βαρέλια όπου παρασκευάζονται οι βρώσιμες ελιές) ενώ μεταξύ άλλων θα δείτε εργαλεία καλλιέργειας αλλά και εμπορίας ελιάς.

3/Γέφυρα Ντε Κίρικο

Το κορυφαίο αξιοθέατο της διαδρομής είναι λίγο πριν από την άφιξη στον τελευταίο σταθμό, τις Μηλιές. Το τρένο κόβει ταχύτητα και οι επιβάτες ψάχνουν το καλύτερο σημείο για να θαυμάσουν το πέρασμα πάνω από τη μεταλλική γέφυρα του Εβαρίστο ντε Κίρικο. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι η καμπύλη που κάνει πάνω της η γραμμή, η οποία είναι μοναδική στην Ευρώπη! Να θυμάστε πως σε αυτό το σημείο μπορείτε να έρθετε ύστερα από έναν σύντομο αλλά άκρως απολαυστικό περίπατο από τον σταθμό, στις Μηλιές.

4/Μηλιές

Ολοι περιμένουν να δουν τον Μουντζούρη να γυρίζει προκειμένου να είναι έτοιμος για το ταξίδι της επιστροφής. Αυτό γίνεται σε μία ειδική περιστροφική πλάκα όπου μπαίνει η μηχανή και οι συνοδοί του τρένου τη σπρώχνουν για να γυρίσει. Στη συνέχεια ενώνεται με τα βαγόνια των επιβατών για να πάρει τον δρόμο της επιστροφής

 

Advertisements