Ενα «Υ» εναντια σε πολλους καρκινους

Ουάσινγκτον

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια ανέπτυξαν ένα φάρμακο το οποίο «διαλύει» τους καρκινικούς όγκους. Πρόκειται για ένα αντίσωμα με σχήμα Υ το οποίο φάνηκε μέσα από πειράματα σε ποντίκια ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό ενάντια σε διαφορετικούς καρκίνους και συγκεκριμένα του μαστού, του εντέρου, του προστάτη, των ωοθηκών, του εγκεφάλου, της ουροδόχου κύστεως και του ήπατος. Μάλιστα προηγούμενες μελέτες της ίδιας ομάδας είχαν δείξει ότι το ίδιο αντίσωμα μπορεί να είναι αποτελεσματικό και ενάντια σε καρκίνους του αίματος όπως το λέμφωμα.

Σε δύο χρόνια κλινικές δοκιμές

Οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από το νέο φάρμακο ελπίζουν ότι θα μπορεί να περάσει σε δοκιμές σε ανθρώπους μέσα σε δύο χρόνια. Οπως μάλιστα εκτιμούν, εάν η χορήγησή του γίνεται σε πρώιμο στάδιο της νόσου θα μπορούσε ακόμη και να προσφέρει ίαση.

Το αντίσωμα στοχεύει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD47 και η οποία εντοπίζεται σε μεγάλες ποσότητες στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων. Η πρωτεΐνη αυτή  βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να διαφεύγουν της επίθεσης των μακροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το νέο πειραματικό φάρμακο καλύπτει το σήμα «μη με φας», επιτρέποντας έτσι στο ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον καρκίνο.

Συρρίκνωση ή και εξαφάνιση των όγκων

Πειράματα σε καλλιέργειες κυττάρων στο εργαστήριο αλλά και σε ποντίκια έδειξαν ότι η θεραπεία ήταν αποτελεσματική ενάντια σε πολλούς καρκίνους ενώ παράλληλα συνδεόταν με ελάχιστες παρενέργειες. Η χορήγησή της σε ποντίκια με ανθρώπινους όγκους οδήγησε σε συρρίκνωσή τους ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και σε εξαφάνισή τους.

Σύμφωνα με δημοσίευση των ειδικών στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» το αντίσωμα φαίνεται να οδηγεί σε πολύ μεγάλη αύξηση των ποσοστών επιβίωσης στα πειραματόζωα.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής Ερβινγκ Βάισμαν «το μπλοκάρισμα του σήματος ‘μη με φας’ αναστέλλει σε ποντίκια την ανάπτυξη σχεδόν όλων των ανθρώπινων καρκίνων που μελετήσαμε με ελάχιστη τοξικότητα. Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι η πρωτεΐνη CD47 αποτελεί έναν καλό και υποσχόμενο στόχο για θεραπεία των ανθρώπινων καρκίνων».

Ο καθηγητής Βάισμαν τόνισε ότι όταν το φάρμακο χορηγήθηκε σε ζώα με μικρούς όγκους, φάνηκε ότι μπορούσε να προσφέρει ίαση. Εσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει ότι την ίδια στιγμή δεν είχε κανένα αποτέλεσμα σε κάποια ζώα. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν στην ερευνητική ομάδα ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα αλλά και με προσοχή σε κλινικές δοκιμές του φαρμάκου σε ανθρώπους. Ο ερευνητής εκτίμησε ότι εάν όλα πάνε καλά το φάρμακο θα μπορεί να κυκλοφορήσει ευρέως σε περίπου μια δεκαετία.

πηγη ΤΟ ΒΗΜΑImage

Advertisements